LOPUKSI TAPAHTUMAN HISTORIAErityisen vanhojen koneitten keräilyyn ja kunnostukseen omistautuneen kulttuurin pohjalta Rämsöössä järjestettiin vuosina 1991–2005 perinnetapahtuma Kowan Teknolokian Päivät®.

"Kun nämä moottorit luotiin, ne toivat lievitystä lyijyn raskaaseen arkeen. Vanhat koneet tehtiin kestämään, ne tehtiin ihmisen ikiaikaiseksi apuriksi. Nämä rautaiset rengit auttoivat arkisessa työssä, mutta eivät saattaneet ketään tarpeettomaksi. Työpaikan ne veivät tuulelta, vedeltä ja hevoselta".(Kowan Teknolokian Päivät®, Rämsöö)

Rämsöön koneperinteestä syntyi uusi käsite "moottorimusiikki":

– Vuonna 2004 koneitten äänistä tehtiin CD-levy "Kowan Teknolokian koneet" (Pekka Nurmi)
– Säveltäjä-taiteilijat Jukka Perko, Kimmo Pohjonen ja Samuli Kosminen vierailivat viimeisillä Kowan Teknolokian Päivillä Rämsöössä vuonna 2005 – ja ihastuivat vanhoihin koneisiin
– Siitä seurasivat ensimmäiset uniikkiteokset Maamoottorisinfonia / Kimmo Pohjonen (ensiesitys oli Rämsöön ITE-Vestivaalilla 27.5.2006) ja Konela / Perko ja Kosminen -työryhmä (ensiesitys Suomenlinnan pajassa Viapori-jazzissa 24. ja 25.8.2006)

– Ensimmäinen Moottorimusiikin festivaali oli 16.–17. elokuuta 2008 Rämsöössä, johon luotiin uudistetut esitykset; Maamoottorisinfonia (Pohjonen) Rämsöön kesäteatterissa ja Konela (Perko & Kosminen) Stenvikin metalliverstaassa. Molemmissa olivat mukana erilaiset kylän koneet.Onnistunut ja sateesta huolimatta hyvin tunnelmallinen tapahtuma noteerattiin laajasti tiedotusvälineissä ja Rämsöön ainutlaatuinen festivaali sai ylistävät arvostelut. Paikalla oli runsaasti kansainvälisiä vieraita ja promoottoreita ja tämän jälkeen Kimmo Pohjonen onkin esittänyt Moottorimusiikkiaan jo mm. Englannissa ja Australiassa.

– Toinen Moottorimusiikin festivaali - Moottorit kohtaavat luonnon – oli 6.-7. elokuuta 2011.Tällä Moottorimusiikin festivaalilla oli jälleen uusi monitaiteellisempi konsepti, jossa esitettiin kaksi täysin erityyppistä ja upeaa konserttia:Jukka Perkon, Samuli Kosmisen ja laulaja Yonan (Johanna Louhivuoren) Unela - teos (Hiljaisuuden musiikkia) sai ensiesityksensä koivikkorinteessä (kesäteatterin läheisyydessä) ja lähes vastakohtainen Moottorimagiaa – konsertti kesäteatterilla koostui Kimmo Pohjosen, Ismo Alangon, tanssija Reijo Kelan ja sirkustaiteilija Ville Walon sekä Rämsöön koneiden ja moottorimestareiden ainutlaatuisesta yhteisesityksestä. Lisäksi oli "Rämsöön Repekoiden" musiikkiesitys "Naisen päivä".

2014 on vuorossa odotettu kolmas ja täysin uudistettu Moottorimusiikin festivaali Rämsöössä.

Takaisin...


 
Rämsöön kylätoimisto puh. 040-7036208, Sähköposti: ramsoo ÄT ramsoo.fi, Copyright © Rämsöön kyläkerho ry 1997-