Palaa nykypäivään...


RÄMSÖÖLÄISEN TOIMITUS:

Lehteä julkaisee Rämsöön Kyläkerho Ry. Rämsööläinen on verkkojulkaisu, jota ei voi tilata, vaan se on luettavissa ainostaan internet selaimella. Lehti on lukijoilleen täysin ilmainen!


Lehden vastaava päätoimittaja
Rämsöön Kyläkerho Ry:n puheenjohtaja.

Toimitussihteeri
Rämsöön kyläkerho Ry:n sihteeri.

Kylätoimisto
Halisevantie 22
37350 Rämsöö

Toimituskunta:
Rämsöön kylän väki.


Verkkolehti Rämsööläinen ei vastaa aineistoista joita se ei ole tilannut, emmekä palauta lähetettyjä aineistoja, ellei aineiston mukana seuraa merkillä varustettu palautuskuori.


Lehden tekninen toteutus:
Karhu & Poika
e-mail: nalle(at)kiila.netAutomobiilejaElintarvikkeita


MaatalouskoneitaWirwokkeita


Makeisia


Polkupyöriä 

 

 


Rämsöön Viikarissa suuret häät!


Kuvassa juhlaväkeä häätälon edustalla

Rämsöön kylässä, viikarin talossa vietettiiin mahtava hääjuhla. Avioon vihittiin Aaro ja Saima Viikari.

Juhlaväkeä oli niin omasta kylästä, kuin matkain takaa. Vaikka lehtikuvaan otettiin juhlallinen ja vakavakin ilme, kuvan ottamisen jälkeen riemu oli ylimmillään.

Rämsöön lahden toimituskunta yhtyy onnentoivotuksiin ja toivottaa avioliiton satamaan purjehtineille nuorille myötäistä tuulta.


Ahtialan kansakoulun opettajan Heikki Räihä

Ahtialan uudessa kansakoulussa toimii opettajana Heikki Räihä. Räihä jakaa Rämsöön lapsille ja nuorille tiedon ja taidon eväitä.

Toimittajat kävivät tervehtimässä Perhettä Ahtialan koululla. Kuvaus suoritettiin opettajan asunnossa Ahtialan koululla, niin kutsutussa Isän kamarissa. Asunnossa on Isän kamarin lisäksi myösvalkoinen kamari,joka on saanut nimensä aamuauringon paisteesta huoneessa. Asunnossa on mluonnollisesti myös keittiö ja porstua, josta pääsi punaiseen kamariin, jossa punainen seinäpaperi.

Kuvassa: opettajan vaimo Lempi Siviä os. Rikalaja ja opettaja Heikki Räihä, sekä heidän lapsensa Eeva-Sisko, Aulia Aarne ensio Liisi Toimi Mirjami.


Rämsööseen valmistuu kauppaliike

Rämsöön kylä saa siis pian oman kauppaliikkeen. Rakennustyöt ovat jo hyvässä vauhdissa.

Nyt ei tarvitse kylänväen matkustaa kauaksi tykötarpeiden hakuun, vaan ne löytyvät oman kylän kauppaliikkeestä.Suuri edistysaskel on tämä kauppaliike kylän toiminnalle.

Mainittakoon että Rämsöössä on toiminut kauppa aikaisemminkin. Sekatavarakauppaa harjoitti Hermanni Jokinen, omassa kortteerissaan.


Kuvassa kauppaliikkeen rakennusmiehiä. Vasemmalta lukien: Antti Karukka, Jussi Pajunen, Siltala (tieto epävarma), Jalmari Keskinen, Kalle Roppo. Alarivi: Siltalan setä Vihtori ja tuntematon herra.


Kiertokoulua Rämsöössä
Vuoden 1917 kiertokoululaiset valokuvassa, opettajansa Signe Rusilan johdolla.

Kuvassa

1. rivi: Anna Aalto, Anna Siltala, Liisa Ojala (Fannnin kasvatti), Kalle Naulo, Västilä,

2. rivi: Naulo, Anna Lehtinen, Hilja Jokinen, Martta Siltala, Martta Murtoo, Esteri Keskinen.

Takarivi: Esteri Jaakkola, Arvo Vuorinen, Martti Nieminen, Heikki Haliseva, Kalle Jokinen, Frans Reilin, Yrjö Jalonen, Väinö Mäkinen, Urho Lehtinen, jaHilja Välimäki-Kaaja, Opettaja Signe Rusila.

Takana näkyvät vielä Loviisa ja Fanni Keskinen.


Naisten muotia 1910 - 1919


Naisväki kävi kuvassa, oikein valokuva-ateljeessa. Parhaat laitettiin päälle ja taiteilija valitsi taustakuvamaiseman ja rekvisiitan.

Herrain vaahtetimon uutuuksia Ameriikasta
 

Vasemman puoleinen herroista on "lännenmies" Jalmari Vaahtolampi. Oikeanpuoleisen herran nimeä ei ole tiedossa. Kuva on Ameriikan maasta.


SUOMI ITSENÄISTYI 6.12. 1917

Ensimmäinen maailmansota aiheutti Venäjän hallinnon romahduksen keväällä 1917. Seuranneessa sekavassa tilanteessa Suomi julistautui itsenäiseksi 6. joulukuuta 1917. Tilanne maassa jatkuu kuitenkin sekavana.


Suomen tasavallan valtiolippuJapani valloitti Korean

Korea pakkoliitettiin Japaniin 1910, ja maata hallitaan rautaisella kurilla. Korea siirtyi täydelllisesti Japanin vallan alle. Jopa koululaiset määrättiin opiskelemaan japanin kieltä ja kulttuuria.


Kuvassa Japanin Koreaan määräämä kenraalikuvernööri Terauchi joukkoineen marssii Soulin katuja.


Etelänapa on valloitettu!

Ensimmäinen ihminen, joka kävi etelänavalla, oli Roald Amundsen 14. joulukuuta 1911. Toisena ihmisenä etelänavalle saapui vain hieman myöhemmin Robert Falcon Scott retkikuntineen.


Loistoalus Titanic upposi!

RMS Titanic oli sisarlaivojensa RMS Olympicin ja HMHS Britannicin ohella suurin ja loisteliain höyrylaiva.

Titanic upposi neitsytmatkallaan 15. huhtikuuta 1912 törmättyään jäävuoreen Pohjois-Atlantilla sen uudesta laipiorakenteesta huolimatta. Titanicin upotessa menetti 1 500 matkustajaa henkensä.

Titanic lähdössä satamasta viimeiselle matkalleen


Ford tehdas alkoi valmistaa autoja liukuhihnalla

Ford kehitti liukuhihnaksi kutsutun kokoonpanomenetelmän joka mahdollistaaa edullisempien autojen valmistuksen.

Fordin uudet mallit valmistetaan nyt siis liukuhihnalla. Tämä on uusi ja ennennäkemätön tapa valmistaa autoja. Ostajaa tämä suuresti miellyttänee, sillä suuren tuotantokapasiteetin myötä myös autojen hinnat saadaan edullisemmiksi kuin ennen.

Autoilu yleistyy sillä Suomessa on jo noin tuhat automobiilia.

Kuvassa juuri valmistuneita Fordin T-malleja


Ensimmäinen maailmansota syttyi

Ympäri maailmaa ulottunut sota vuosina 1914–1918, jota käytiin enimmäkseen Euroopassa. Se oli tuhoisa ja historiallisesti erittäin merkittävä sota, joka vaati miljoonia kuolonuhreja.

Sota käytiin Saksan ja Itävalta-Unkarin kanssa liitossa olleiden keskusvaltojen ja ympärysvaltojen kuten Ison-Britannian, Ranskan ja Venäjän välillä.

Yhdysvallat liittyi sotaan vasta sodan lopulla tukemaan suoraan ympärysvaltoja. Suurimmat taistelut käytiin

Euroopassa, mutta sota levisi myös muualle maailmaan, Lähi-itään, Afrikkaan, Atlantille ja Tyynellemerelle.


Ilmalaivat mukana sodassa

Saksalaiset pommittivat ensimmäisessä maailmansodassa Isoa-Britanniaa, muun muassa Lontoota ilmalaivoilla eli zeppeliineillä.

Ne ovat kehittyneet melko nopeiksi ja pitkälle lentäviksi muutaman vuoden sisällä. Alkujaan zeppeliinejä käytettiin rintamaoloissa pommituksiin ja sitten tiedusteluun Pohjanmerellä, mutta eräät tahot Saksan esikunnassa halusivat pommittaa Isoa-Britanniaa. Zeppeliinit pommittivat itäistä Englantia nimenomaan vuosina 1915-1917


Einstein julkaisi yleisen suhteellisuusteorian

Julkistus tapahtui 1915. Yleinen suhteellisuusteoria ei ole vielä saavuttanut samanlaista hyväksyntää kuin suppea suhteellisuusteoria, mikä johtuu siitä ettei kaikkia sen ennustamia ilmiöitä, kuten gravitaatioaaltoja ole vielä saatu kokeellisesti varmistettua. Yleistä suhteellisuusteoriaa ei ole myöskään onnistuttu saattamaan kvanttimekaniikan kanssa yhteensopivaksi.


Albert Einstein


Sisällissota

Sota käytiin Suomen senaatin ja Suomen kansanvaltuuskunnan johtamien joukkojen välillä 27. tammikuuta – 15. toukokuuta 1918.

Senaatin joukkoja kutsuttiin valkoisiksi ja kansanvaltuuskunnan joukkoja punaisiksi. Ulkovalloista Saksan keisarikunta tuki valkoisia ja Neuvosto-Venäjä avusti punaisia. Valkoiset saivat tukea myös ulkomaisilta vapaaehtoisilta, joista ruotsalaisten upseerien merkitys sodan alkuvaiheessa oli suurin.


Tampereen tuhoja


 

Rämsöön kylätoimisto puh. 03 3738941 tai 040-7036208. Sähköposti: ramsoo(at)ramsoo.fi
Copyright © Rämsöön kyläkerho ry