Vanha mies katsoo konetta kunnioittaen. Muistiin tulvii kuvia menneestä, ajoilta jolloin oli nuori ja väkevä. Jaksoi mies ja jaksoi kone. Kun nämä moottorit luotiin, rakennettiin, ne olivat ihmisen apuna. Toivat lievitystä arkipäivän raskaaseen raatamiseen. Vanhoille koneille ei ajateltu elinkaarta. Ne tehtiin kestämään. Eivät kuitenkaan tehneet ketään tarpeettomaksi. Työpaikan ne veivät tuulelta, vedeltä ja hevoselta.

Ajattelimme tehdä kyläämme hieman tunnetuksi ja kutsuimme lehti-ilmoituksella väkeä paikalle ihmettelemään ja lupasimme tarjota kävijöille kahvitkin.

Paikalla oli 400 ihmistä ja me ihmeissämme.

Olimme löytäneet markkinat. Seuraavina vuosina tapahtumaa laajennettiin hallitusti. Pehmeämmät työnäytökset räätälistä halonhakkuuseen ja lasten omat touhut sovitettiin koneiden konserttiin. Perheet löysivät meidät.

Kaksipäiväisen tapahtuman kävijämäärä on kasvanut kokoa ajan ja on ylittänyt 9000 rajan. Juurikaan enempää emme kykene viikonloppuna vastaanottamaan.

Järjestelyistä vastaavat Rämsöön kyläkerho ry ja Wanhan Teknolokian Kerho ry. Kowan Teknolokian Päivät®  on rekisteröity tavaramerkki.

Kowan Teknolokian Päivien pääasia on tekeminen. Väen pitää tehdä, koneiden toimia. Vieraittemme pitää saada nähdä työtä, koneiden ja ihmisten. Kuulla menneen ajan ääniä, tuntea vanhan koneen jymisevä voima, haistaa petrooli ja palava puu.

Tapahtuma perustuu vanhan tekniikan ja osaamisen esille tuomiseen. Olemme antaneet sille nimen Kowa Teknolokia. Ja kunnia-asianamme on, että koneet toimivat. Joukossa on monia kuin tehtaan öljypapereista edellispäivänä esiin otettuja. Usein on myös koneenkäyttäjä, masinisti, innoissaan kuin olisi uutuuden käyttöönsä saanut. Ylpeä on ja tarkka. Trasselia taskussa ja puhalluslampun sininen liekki kuulaa hehkuttaa.

Työ vanhoilla koneilla ja käsin on kunnianosoituksemme menneille sukupolville. Näitä taitoja ei enää välttämättä tarvita. Vaikka kuka tietää, missä asemassa tänään sepän pajassa lietsova pikkukisälli on puolen vuosisadan päästä. Saatetaan taas tarvita taitoja ja seppä on ansaitussa asemassaan.

Aloittaessamme vuonna 1991 meillä oli muutama kone ja niille osaavat käyttäjät, uteliaisuutta ja halu palata hetkeksi menneisyyteen. Halusimme tarjota mahdollisuuden muillekin kokea sama tunnelma.

Nykyään talkoissa on 350 henkeä, puolet asuu muualla kuin Rämsöössä. Hyväntuulinen ja kiireetön meininki halutaan kokea vuosi toisensa jälkeen. Pääosassa ovat moottorit ja muut tekniset laitteet, jotka ovat käynnissä. Rämsöössä on nähty Suomen suurin puimakone, lokomobiileja, hävittäjän tähtimoottori, iso porilainen, vanha suihkumoottori, panssarivaunun voimanlähde, itse tehtyjä masiinoita. Ja kymmeniä toimivia maamoottoreita, joille on jokakeväinen juhlahetki saada pölläyttää savut putkistaan.

Päivien tuotto käytetään kylän yhteiseksi hyväksi ja tapahtuman kehittämiseen. Kolmentoista toimintavuoden aikana on hankittu lisämaat, ostettu ja kunnostettu koneita ja rakennettu esittelyhallit. Jo monena vuotena on talkoojoukkoa vetänyt tehtävään palkattu teknolokiasihteeri.

Koneet käyvät aina toukokuun lopulla. Seuraavan kerran tapaamme 28.-29.5. 2005.

Pitäähän sitä sallia itselleen ainakin yhtenä päivänä vuodessa se, että vaatteet haisevat savulta, nauttii estottomasti rasvaisesta sianlihasta, syö voilla aateloitua kalakeittoa, kuuntelee entisajan työn ääntä, uhraa hetken ilman kiirettä jutusteluun vanhojen koneiden kanssa…

Arto Uusitalo

Ajo-ohjeet ja lisätietoja Rämsöön kotisivuilta www.ramsoo.fi